Peskov: „Putin este deschis la rezolvarea problemei ucrainene în mai multe moduri”

de: Ana Anițoiu
16 06. 2023
Peskov „Putin este deschis la rezolvarea problemei ucrainene in mai multe moduri”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Vladimir Putin este deschis la rezolvarea „problemei ucrainene” în mai multe moduri, în contextul în care o delegație de lideri africani urmează să se întâlnească sâmbătă cu președintele rus la Sankt Petersburg.

Dmitri Peskov, despre Vladimir Putin

Potrivit lui Peskov, Vladimir Putin susține „orice set de idei” pentru a pune capăt conflictului cu Ucraina. Liderul rus se va întâlni la Sankt Petersburg cu o delegație de lideri africani pentru a discuta despre o „inițiativă de pace în Ucraina” și despre acordul referitor la cerealele din Marea Neagră.

Concret, misiunea de pace africană este formată din liderii Africii de Sud, Zambiei, Comorelor, Republicii Congo, Egiptului, Senegalului și Ugandei, ca reprezentanți ai unui continent care a resimțit impactul economic negativ al conflictului.

Delegația africană va părăsi Kievul în cursul zilei de vineri, în drum spre Sankt Petersburg, Rusia, unde se va întâlni, sâmbătă, cu Vladimir Putin.

Putin ar urma să facă o vizită în Turcia

Vladimir Putin şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan au convenit ca liderul rus să viziteze Turcia „în curând”. Declarația a fost făcută, vineri, de un consilier al Kremlinului.

„Există o invitaţie din partea preşedintelui Turciei. Putin şi Erdogan au convenit că vizita va avea loc în viitorul apropiat, dar nu am vorbit încă despre o zi anume, date specifice”, a declarat consilierul de politică externă al Kremlinului, Iuri Uşakov.

Dacă va avea loc, aceasta ar fi prima vizită a președintelui rus Vladimir Putin într-o ţară NATO de când a ordonat invazia din Ucraina, la 24 februarie 2022. De la începutul războiului, Putin a călătorit foarte rar în afara Rusiei.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a fost reales luna trecută pentru un nou mandat de cinci ani, a încercat să menţină legături puternice atât cu Moscova, cât şi cu Kievul de la începutul războiului din Ucraina.

Pe de o parte, Ankara a refuzat să se alăture aliaţilor săi occidentali în impunerea de sancţiuni economice Rusiei. Pe de altă parte, a furnizat arme Ucrainei şi a cerut ca suveranitatea acesteia să fie respectată.

În plus, Turcia a ajutat la intermedierea schimburilor de prizonieri şi, împreună cu Naţiunile Unite, a negociat un acord în luna iulie a anului trecut pentru a permite exportul în siguranţă de cereale din porturile ucrainene pe Marea Neagră.